Pedagogisch plan van Gastouder de Boer.

  • Gastouder de boer, 
  • Astrid de boer. 
  • Hogekampweg 15 Stroe.  
  • Gastouderdeboer.nl, 0631313162 
  • L.R.K. nummer: 140909862 

Over ons, 

Even voorstellen: Mijn naam is Astrid de Boer en ben 32 jaar. 

Samen met mijn man Gino en onze 2 zoons Luca ( 8 jaar) en Milan ( 7 jaar) wonen wij in Stroe.
Per 1 januari 2018 ben ik een geregistreerd/ gediplomeerd gastouder, onder de naam Gastouder de Boer. Ik heb in 2013 diploma als pedagogisch medewerker niveau 4 behaald, en daarna heb ik ervaring op de kinderdagverblijf opgedaan, dit komt altijd nog van pas. 

Elk jaar heb ik een herhaling van kinder- ehbo, zodat als het nodig is ik dit ook allemaal kan.

 

We hebben een huisdier, een lieve hond genaamd Beer. 
Beer is een labrador van 9 jaar en hij is heel lief voor kinderen. Omdat het een huisdier blijft zal ik altijd op hem letten. Hij heeft een eigen plek in de woonkamer, hier mogen de kinderen niet komen. Dit is zijn eigen plekje, waar de hond naar toe gaat als hij rust wil.De hond is alleen bij de kinderen als ik aanwezig ben. Zodra ik even iets moet doen gaat de hond op zijn eigen plek , zodat de kinderen een veilige plek binnen hebben en ook de hond rust heeft. 

En we hebben een hamster, als de hamster wakker is pakken we hem soms er bij en mogen de kinderen hem aaien.


Wij houden van buitenspelen, zingen, knutselen en gezellig spelletjes spelen. 

Zelf ben ik creatief, zorgzaam en behulpzaam. 
Ik neem mijn ervaring als pedagogisch medewerkster en moeder mee in de opvang. Zo zorg ik ervoor dat de kinderen altijd een veilige plek hebben om zich te kunnen ontwikkelen.
Gastouder de Boer staat voor een persoonlijke en huiselijke opvang. Er is binnen en buiten genoeg ruimte om te spelen. 

Mijn eigen kinderen zullen ook aanwezig zijn, er is altijd een vriendje om mee te spelen😉.

 Tijdens de opvang breng en haal ik mijn eigen kinderen van school, dit doe ik samen met alle kinderen, die dan aanwezig zijn. Dit doe ik met een grote kinderwandelwagen, hier kunnen 4 kinderen te gelijk in zitten.

Hier mee gaan we soms ook een rondje lopen, naar de speeltuin of naar de supermarkt toe.

 

visie 

  

Waar staan wij voor? 

Wij staan voor een veilige en gezellige opvang, Waar de kinderen zich thuis voelen. 
Als een kind zich thuis voelt dan voelt hij/zij zich veilig om zich zelf te zijn. 
Wij bieden een huiselijke sfeer aan.
Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen alles zelf op hun eigen manier ontdekken, hierdoor leren ze het meest. Ik zorg er wel voor dat het altijd op een veilige manier gebeurd. Ook zorg ik er voor dat de kinderen zich thuis voelen, en zich zelf kunnen zijn. Als de kinderen zich thuis voelen, voelen ze zich veilig en dan ontwikkelen ze het snelst, en in een vertrouwde omgeving.

 

Om de taalontwikkeling te stimuleren lezen we vaak gezamenlijk een boekje of zingen gezamenlijk kinderliedjes. 

Mijn eigen zoontje heeft t.o.s (taalontwikkrlingsstoornis). Dit hebben we voor nu bijna helemaal weg gewerkt door veel te oefenen met taal, en gebarentaal. Toen hij 3 was sprak hij nog geen woord . Met gebaren taal en heel veel oefeningen kon hij op zijn 4de naar de basisschool. En kon hij zich zelf goed verstaanbaar maken. In groep 2 was hij weer helemaal bij, op het niveau van alle andere kinderen. Hierdoor heb ik veel geleerd , hoe belangrijk taal is. En gebruik ik veel tips van toen. Zoals woorden herhalen en bij elk nieuw woordje aanmoedigen.

Mijn eigen zoontje heeft nog steeds logopedie en hierdoor leren we nog steeds.

 

We spelen ook heel graag  buiten, als het weer het toelaat gaan we graag een frisse neus halen.
Wij hebben een veilige tuin met veel ruimte waar de kinderen, heerlijk kunnen spelen. Er staan verschillende buitenspeelgoed  waar de kinderen gebruik van kunnen maken. Zoals fietsjes, loopmotors , traptraktor, loop auto’tjes en een trampoline. In de zomer hebben we ook een waterbaan, we hebben geen zwembadje voor de kinderen. Maar met de waterbaan kunnen de kinderen wel lekker met water spelen op een veilige manier. In de zomer staat er wel een grote zwembad in de tuin voor mijn eigen kinderen, hier om heen staat een hek zodat de kinderen er niet bij kunnen.

 Als de kinderen zin hebben mogen ze knutselen. Dit is niet verplicht, als ze er geen zin in hebben doe ik ze er geen plezier mee, en doen we het niet. Ik bied het ze wel aan.

 

 Tijdens de opvang, mogen de kinderen die daar aan toe zijn ook speelgoed kiezen. Dit ligt niet altijd in de woonkamer, en hier mee wisselen we het af.

  • Treinbaan
  • Duplo
  • Puzzels
  • Mais

Mais met autootjes (dit is sensorisch speelgoed) alleen voor de wat grotere kinderen , dit werkt prikkel verwerkend en is heel erg leuk om met autootjes in een bak mais te spelen.

  • Magische zand.
  • Kleien
  • Houten blokken
  • Spelletjes
  • Auto’s
  • Poppen met kleren en spullen
  • Verkleed kleren
  • Keukentje
  • En nog veel meer.
  • Paw patrol

In de woonkamer ligt wel 4 bakken met speelgoed, hier kunnen ze altijd mee spelen.

 

 Communicatie naar ouders toe.

Met ophalen en brengen hebben we altijd even een momentje, om te kletsten, of er nog bijzonderheden zijn of om lekker te kletsen.

Bij brengen vraag ik altijd of nog iets bijzonders is, (bijvoorbeeld slecht geslapen ) en als nodig is hoe laat ze wakker zijn en of ze een fles hebben gehad.

 Bij de hele kleine kinderen vind ik het fijn om een boekje bij te houden. Hierin schrijf ik de slaaptijden en flestijden op. Zodat ik het niet kan vergeten aan het einde van de dag.

Einde van de dag zal ik altijd even vertellen hoe het ging en wat we hebben gedaan. Bij bijzondere dingen vertel ik dat ook, ik bespreek bij ophalen graag alles zodat er nooit iets mis kan gaan.

Bij leuke momenten maak ik een foto en die stuur ik naar de ouders toe via WhatsApp. Ook als de ouders een vraag hebben of gewoon benieuwd zijn  hoe het gaat mag dit via een berichtje.

 

Voeding.

Wij eten om 10 uur altijd gemengd fruit, dit kan van alles zijn. 

Om 12 uur eten we brood, ik heb voor de kinderen fijn volkorenbrood. Het eerste broodje moet gezond zijn, bijvoorbeeld worst of kaas. Na dit broodje mogen de kinderen kiezen wat ze op het 2de broodje willen, dit is meestal iets zoets. De meeste kinderen zitten na 2 broodjes vol en sommige willen dan nog een cracker. We drinken melk, ranja of water tussen middag.

Op woensdag eten we iets lekkers op brood, vaak is het broodje knakworst.

Om 3uur eten wij een koekje,

En om half 5 eten wij een soepstengel of kaasstengel. Omdat ze rond dit tijdstip altijd honger krijgen.

Ik heb ranja of water voor de kinderen, en tussen de middag melk.

 

Slapen.

Ik heb een eigen kamertje voor de opvang kindjes. Hier staan 3 ledikantjes, mocht het nodig staan heb ik ook nog een campingbedje die ik op een andere kamer kan neerzetten zodat iedereen een veilige plek heeft om te slapen. We hebben rolluiken op de kamer’s zodat het altijd donker kan zijn. Ook staat er een babyfoon, zo kan ik ze goed in de gaten houden als ze slapen.

Ik probeer de kinderen altijd in het zelfde bedje te leggen, zodat het ook snel vertrouwt aan voelt. Elke donderdag avond verschoon ik de bedjes zodat ze elke week een schoon bedje hebben. Mocht het eerder nodig zijn dan doen ik het eerder en donderdag als nog. Zo beginnen we elke week met schone bedjes.

Als kindje gehecht is om een knuffel, speen of slaapzak te hebben mag dit allemaal meegenomen worden van thuis, voor het slapen.

 

Afscheid van ouders.

Als de kinderen worden gebracht heb ik met de ouders even een kort gesprekje over het kind. Zijn er bijzonderheden of heeft het kind iets heel leuks mee gemaakt en wil er even over vertellen. Alles mag, na een kort overleg gaat mama of papa weg. Als de ouders gaan , zeggen we ze gedag en gaan we daarna op de bank staan(dan mag het) en gaan we ze uitzwaaien. Dit helpt de kinderen met gedag zeggen, de andere kinderen zwaaien altijd gezellig mee.

Ophalen.

Bij het ophalen van de kinderen vertel ik hoe het ging en of er bijzonderheden zijn. Dan help ik de ouder met alle spullen en daarna gaan de kinderen naar huis.

 

Start van de opvang 

Voorafgaand aan de start van de opvang zal er een vrijblijvend kennismakingsgesprek plaatsvinden zodat u kunt kijken of het voor u en uw kind goed voelt bij ons in de opvang en of er een klik is van beide kanten. Tijdens dit gesprek kan er eventueel een aantal zaken besproken worden i.v.m. tarief, vakanties, ziekte etc. 

Wat nemen de ouders mee naar de opvang?

  • Luiers
  • Billendoekjes
  • Temperatuur meter
  • Billenzalf
  • Reserve kleren
  • Als nodig is slaapzak, of inbaker doek
  • Speen
  • Knuffel
  • Fles
  • Flessenvoeding
  • Potje fruit onder de 1 jaar.
  • Zonnebrand

Mocht je iets vergeten, geen probleem ik heb ook alles liggen als reserve. (Op de speen en knuffel na)

 

Bij ongeluk.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook hier kunnen de kinderen vallen wat, wel eens gebeurt . Ik heb in ze vriezer altijd een coolpak liggen voor als het nodig is. Ook heb ik een EHBO koffer met daar in alle spullen, ik ben ook in bezit van kinderEHBO, deze herhaal ik ook elke jaar.

Van elke kind heb ik een formulier voor als er nood is. Hier staan de telefoon nummers op van de ouders en nummers die ik nodig heb als er nood is, een achterwacht (bijvoorbeeld een oma voor als papa of mama niet opnemen) werknemers, huisarts en tandarts. Zo kan ik altijd iemand bereiken.

Ook ik heb zelf een achterwacht, mocht de nood zo hoog zijn dan is mijn achterwacht er binnen 10 minuten. Zodat ik bijvoorbeeld met een kind naar de dokter kan gaan. Dit is mijn man Gino de Boer. Ook hebben de buren aangegeven dat mocht het gek lopen dat ze altijd voor me klaar staan. Zo is er altijd iemand bij de kinderen, ook ingeval van nood.

Op onze koelkast (die niet in zicht is) hangt een lijst met alle telefoon nummers voor als er iets is kan mijn achterwacht ook altijd contact met de ouders opnemen.

 

Medicijnen

Als uw kindje medicijnen heeft of nodig heeft heb ik hier een toestemming formulier voor, als we deze samen invullen mag en kan ik de medicijnen geven. Mocht uw kind een paracetamol nodig hebben dan zal dit altijd in overleg met de ouders gaan. Dit word tijdens aanmelden altijd goed besproken.

 

 

Tarief 

Mijn tarief is €6,53 per uur voor dagopvang. Dit is exclusief de bemiddelingskosten van het gastouderbureau. Elk jaar kan dit veranderen per 1 Jan, dit hoort u altijd op tijd. Luiers, fruit/groente potjes en flesvoeding dient u zelf mee te geven. 

dagindeling 

  

Wat doen wij overdag? 

  • 6:30 de eerste kinderen komen binnen.
  • 7:30 ontbijt
  • 8:15 gaan we naar school toe om mijn kinderen naar school te brengen
  • 8:45 zijn we weer terug en gaan we spelen, zelfstandig of als activiteit
  • 10:00 fruit eten en wat drinken. De kinderen die 2 keer slapen gaan dan naar bed.
  • 10:15 buiten spelen of activiteit of lekker spelen.
  • 11:30 broodje eten.
  • 12:15 de kinderen die 1 keer naar bed gaan gaan slapen. De andere kinderen kunnen lekker spelen of een activiteit
  • 14:15 we gaan op maandag dinsdag en donderdag de kinderen van school halen.
  • 15:00 koekje eten en wat drinken
  • 15:15 spelen of activiteit. De kindjes die 2 keer gaan slapen gaan naar bed.
  • 16:30 soepstengel
  • Kinderen worden weer opgehaald.

Op woensdag halen we de kinderen om 12:30 op en eten we iets later.

 

Overige informatie 

  • Als gastouder voldoe ik aan alle kwaliteitseisen voor de Wet Kinderopvang. 
  • Ik ben in het bezit van de volgende diploma’s en certificaten: 
  • Pedagogisch medewerker niveau 4. 
  • EHBO Baby’s en Kinderen van het Oranje Kruis (deze wordt ieder jaar herhaald 
  • Meldcode Kindermishandeling  
  • Mijn partner en ik zijn in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) 
  • Mijn woning voldoet aan de eisen die gesteld zijn aan de Wet Kinderopvang.

 

  • Jaarlijks wordt er door de gastouderbureaus waarbij ik aangesloten ben een Risico Inventarisatie uitgevoerd. Dit is vaak in  oktober/november. 
  • Er is een achterwacht beschikbaar welke in geval van nood kan worden ingeroepen. Zij zal contact opnemen met de ouders om de kinderen te laten ophalen. 

  Ik werk samen met Gastouderbureau het Kuikentje een Gastou.

En ik sta ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang, onder vermelding: 

L.R.K. nummer: 140909862